Biogazdálkodás

Bio ÜltetvényA 2000-es évvel áttértünk a biogazdálkodási módra, mert fontosnak tartjuk a fenntartható szőlőművelést, az együttélést a természettel. Ennek a lényege, hogy a lehető legkevesebb vegyszert juttassuk ki, ne károsítsuk a természetet, ne öljük meg azt a talajt, amely a termést adja nekünk. Arra törekszünk, hogy szimbiózisban éljünk a természettel.

szüret Fontos eleme a növényvédelem. Nem használunk felszívódó vegyszereket, csak rézzel és kénnel permetezünk. Ezek olyan kontakt szerek, melyek a felületet kezelik, de a növénybe nem szívódnak fel. Mivel nem felszívódó vegyszerekkel dolgozunk, szükség van arra, hogy a növénynek a saját – betegségek elleni – védekezőképességét erősítsük. A terméskorlátozás, eredményeként – melyet már metszéskor és később a zöldmunkák során végzünk – egészségesebb, magasabb cukorfokra beérett szőlőt szüretelhetünk. Kiváló borokat pedig csak egészséges szőlőből lehet készíteni.

A talaj tápanyag utánpótlására csak szerves trágyát használhatunk. A szőlőterületek talajának gyommentesítését kézi vagy mechanikus úton végezzük. Biogazdálkodásban a vegyszeres gyomirtás szigorúan tilos.

Biogazdálkodásnál nagyon fontos a szakértelem és a fajtaismeret a minőségi bor készítéséhez.