Nivegy-völgy története

A legenda szerint a Nivegy-völgy már a magyar honfoglalás idején lakhellyé vált. Buda vitéz telepedett meg az északi oldal lankáin. A települést ma is Óbudavárnak nevezik.

Nivegy-völgyA vitéznek három fia volt, István, Jakab és Antal. Amikor felcseperedtek, apjuk felvitte őket a közeli Halom-hegy tetejére, ahonnan mindhármuknak, egy-egy nyílvesszőt kellett kilőniük. Ahol a nyilak földet értek, a három fiú kialakíthatta saját udvarházát.
Így lett István – Csicsa – Balatoncsicsó, Jakab Szentjakabfa és Antal Szentantalfa alapítója.

A Balaton irányába haladva következik Tagyon, a Balaton parton pedig Zánka terül el. A települések lakossága egyenként ezer fő alatti (Zánka kb. 980 fő), Óbudavár az ország egyik legkisebb községe 71 fővel.

Szent Balázs templomromA völgyben lévő településeket az okiratok a XII. századtól említik először, de megállapítják azt is, hogy a Rómaiaknak kedvelt letelepedési helyük volt, sőt szőlőt már ők is termeltek. A völgy településeinek érdekes sajátossága a sok templom. Egy-egy faluban kettőt, hármat is találhat a szemlélődő látogató. Több évszázados építmények dicsérik hajdan dicső korok emlékét. Balázs szőlőhegyen található Puszta templomrom XIII. századbeli, valaha a település temploma volt, ahol Balázs-napi misét celebrálnak minden évben.

Gergely Borház ültetvényÜltetvényeink tehát a Nivegy-völgyben: Hegyestűn, Tagyon hegyen , Buda völgyében, Határ dűlőn és Szent Balázs hegyen találhatók.
Szőlőterületeink nem egybefüggő területet alkotnak, hanem szétszórva egymástól akár több kilométeres távolságokra fekszenek. Ennek jelentősége és különlegessége, hogy azonos szőlőfajta a különböző termőterületeken egészen más borokat eredményez, melynek oka a sajátos terroir.