Pincészetünk

Gergely Borház
A Gergely Borház a Balaton part közelében, Zánkától 7 km-re Szent Balázs hegyen található Szentantalfa és Balatoncsicsó határában, a Nivegy-völgy szívében.
Családi pincészetünket édesapánk, Szabó László alapította közel 30 évvel ezelőtt. A hagyomány pedig még ennél is messzebbre nyúlik vissza, hiszen már édesapánk nagyapja is foglalkozott szőlőtermesztéssel.

Az ősöktől kapott motivációk, tapasztalatok és egy nagy adag tettvágy birtokában szinte a semmiből indulva kezdte el építeni a gazdaságát.

Panoráma a Gergely BorházbólMára szüleink kemény munkája révén egy korszerűen kiépített pincészettel rendelkezünk, mely egyedülálló itt a Nivegy-völgyben.
25 hektár szőlőt művelünk ellenőrzött bio gazdálkodásban. Ültetvényeink a legkiválóbb dűlőkben találhatók, ezek átlagéletkora 10 év. Borvidékünk tradíciójának megfelelően elsősorban fehérszőlőket termesztünk, de kisebb mennyiségben kék szőlővel is foglakozunk. A szőlőtermesztéstől a borászaton keresztül az értékesítésig minden munkafolyamatot a család végez.

PinceA közelmúltban lezajlott beruházás eredményeként elkészült egy új pince, egy modern gépekkel felszerelt szőlőfeldolgozó. A must erjesztését központilag vezérelhető, hűthető tartályokkal végezzük. Pincészetünk reduktív és oxidatív érlelésű borokat is készít.

borkóstolóA bortermelés mellett vendéglátással is foglalkozunk, mely egyre nagyobb jelentőséget kap nálunk. Vendégeinket saját recept alapján készülő kemencés csülöklakomával egybekötött borkóstolókkal várjuk, mely során megismerkedhetnek bioborainkkal, a borászkodás embert próbáló és különleges világával.Mindezek mellett az idelátogatók gyönyörködhetnek az eléjük táruló Balatoni panorámában is.

Kemencés csülöklakoma Ha pedig a vendégek a finom borok és a kemencés specialitások nyújtotta kalandokban kimerülnének 5 vendégszobával rendelkező szálláshelyünkön hajthatják álomra fejüket.

A Gergely Borház tagja a 2001-ben alakult Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesületnek, mely a környék borturizmusába bekapcsolódó gazdáit tömöríti. Az egyesület fő célkitűzése: „A Nivegy-völgyet a valóságnak megfelelően bemutatni: a múltból ránk maradt örökség megőrzése, a jelen természeti szépségeinek bemutatása, az általunk festett jövő vázolása.”

Köszönjük, hogy ellátogatott weboldalunkra, mellyel betekintést szeretnénk adni pincészetünk és a Nivegy-völgy életébe. Reméljük, hogy honlapunkkal kedvet tudunk ébreszteni egy személyes találkozáshoz is.
Borkultúránk fejlődése és egészségünk megóvása érdekében ajánljuk borainkat mindazoknak, akiknek igényük van bioborra és szeretik a jó magyar bort!

Szabó Gergely